søndag 11. september 2011

11. september - stressmestring bok 1


Det er ti år siden tvillingtårnene raste i New York, og jeg har lest to bøker om ekstrem stressmestring og menneskelig oppførsel i kriser.
To romaner, den ene basert på virkelige forhold, den andre fantasi.

Den første, Fittekvote av Axel Hellstenius og Morten Skårdal, handler om 20-årige Victoria Bakke som begynner på befalsskolen i det norske Forsvaret. Hun har to grunner til å søke, og ingen av dem ville sett bra ut på et søknadspapir:
1. Hun vil være sammen med kjæresten sin Christian, som også har søkt.
2. Hun vil slippe å jobbe i morens frisørsalong.
Ingen tanker om forsvar av folk og fedreland hjemme eller ute. Hun ser ikke ut til å skjønne hva hun egentlig har begitt seg inn på, og tropper opp med velpleide rosa negler og ditto i rosa trillebag. Akkurat dette virker forferdelig naivt, jeg kan ikke helt godta det - men måten hun senere utvikler seg på gjør jenta mer realistisk, og jeg får sympati for henne.

Victoria skjønner snart at hun ikke har meldt seg på noen lettvint konkurranse eller lek, og at det er lettere sagt enn gjort å gjennomføre. Men hun er stolt og sterk, og dette er noe hun vil klare. Kanskje spesielt fordi hun har kommet inn på "fittekvote" og må arbeide hardere enn guttene for å bli godtatt.
Victorias og også Christians historie er dramatisk; de har begge psykisk bagasje som påvirker både forholdet dem imellom og måten de takler militæret på. Eller slett ikke takler det. Vær forberedt på sterke scener, gjørme, gråt og brøl og tenners gnissel!

Fittekvote ville blitt en flott film, og det var også planen, men det ble altså bok i stedet. Den er med i leseaksjonen tXt for ungdomsskolen og fikk Uprisen i mai. Jeg ville ikke anbefalt den til en 13-åring, men så er også lesere forskjellige. Bokbloggturneen anmeldte den i fjor.

Det er interessant å lese om livet i militæret. Beskrivelsene av hardkjøret er ikke overraskende, en har jo hørt rykter, men det er fascinerende å få vite konkrete detaljer fra forfattere som har vært der selv og også snakket med Norges første kvinnelige befalsstudent.
Men det jeg kjenner skildringene av de fysiske og psykiske testene igjen fra er spenningsromaner jeg har lest, som for eksempel Rekrutten (agentroman) eller Dødslekene (dystopi).

Eller som den andre boka jeg vil blogge om i dag, Divergent av Veronica Roth. Men det blir neste innlegg!



3 kommentarer:

Mari - Escape In A Book sa...

En bok som omhandler førstegangstjenesten er vel heller ikke i utgangspunktet skrevet med 13 åringer som målgruppe?

Hvem velger ut disse bøkene for txt?

Synne sa...

Mener å huske at boka er tilegnet alle som er eller har vært i førstegangstjenesten. Men på bokkilden.no er den satt opp for aldersgruppa 14-18. Jeg skjønner ikke egentlig hvorfor den blir fronta som ungdomsbok. Språket er tøft, og hovedpersonene er 20 år gamle.

Det er Foreningen !les som velger ut bøker; ikke sikker på hvem som er med i gruppa. Men det har jo også tidligere vært enkelte titler med som det har vært diskusjon rundt.
Det er stor forskjell på 13-åringer og 15-åringer, tror jeg... de første har såvidt begynt å venne seg til tanken på å være ungdommer. Så militæret er nok langt unna i bevisstheten der!
uprisen er for 9. klasse.

Synne sa...

Divergent ble ikke omtalt før i desember! http://synne77.blogspot.com/2011/12/oppsamling-av-spenning-del-2.html