søndag 19. februar 2017

Lesehesten oppsummerer: januar (del 2)

Samlaget, 2016
Den første delen av januaroppsummeringa finner du her.

Bøker med tekst

Jeg leste fagboka Livet etterpå av Gro Skartveit på ebokappen Ebokbib, etter et privat tips om at det kunne være noen interessante historier der. Personene som forteller sine historier har ulike bakgrunner og ulike liv, men har til felles en dramatisk hendelse i livet som har tvunget dem til å starte på nytt. Overgrep. Dødsfall blant de nærmeste. Plutselig sykdom og sammenbrudd. Mobbing.
Det var sterkt. Men godt å lese historiene etter krisene, og se at det faktisk går an å overleve "det aller verste". Det kan være en god idé å snakke med andre om det!

Fontini, 2016
Jeg leste også romanen #frimegfradeg av Charlotte Glaser Munch. Den har kommet på "kulturfondordningen" for barn og unge til folkebibliotekene, men jeg tror den passer best for lesere fra videregående alder og oppover. (Forfatteren prøvde visstnok å gi den ut som "voksenbok" uten at det gikk.)

Siri er i starten av 20-årene og litteraturstudent, men kjenner på seg at det ikke er det hun egentlig vil. Rett før hun startet studiene hadde hun nemlig tenkt seg ut i verden. Foreldrenes forventninger gjør at dette prosjektet blir utsatt. På samme tid lurer hun på om Ole, som hun har hatt en one night-stand med, kan være noen å satse på på sikt. I bakgrunnen lurer eksen, som (ekkel fyr!) oppsøker henne når han selv finner det for godt.
Og så er det tante Bente, som er Siris fortrolige. Men vil hun være der alltid? Siri må slutte å være snill og hensynsfull - etter hvert med litt drastiske tiltak - for å fri seg fra det hun har nå og finne sin egen vei i livet.

Bøker med tegninger

Så ble januar en skikkelig tegneseriemåned


Cappelen Damm, 2016
Trusselen fra dypet av Kristian Landmark, Ole Tellefsen og Kenneth Iversen, første boka i den nye norske seriesatsingen "7". Det er en blanding av sci-fi og fantasy, mangaaktige tegninger, og boka kunne gjerne vært fra Japan, hadde det ikke vært for at en av de unge hovedpersonene er en gutt fra Kristiansand. (Skaperne av serien er sørlendinger, faktisk!) Seks barn fra ulike deler av verden utvikler egne magiske krefter, og blir samlet for å hindre en katastrofe. - Det skal visstnok komme ei bok i året, cirka, og jeg kjenner at jeg håper at serien slår an! Den er noe nytt i norsk sammenheng.




Fremtidens araber 1 og 2 av Riad Saffoud var noe helt
Minuskel, 2015
annet; en selvbiografisk tegneserie om oppvekst i Libya og Syria på 80-tallet. Det var vondt å lese Riads historie; jeg satt igjen med et inntrykk av et diktatur hvor alle lærer å hate fra de er ganske små og "bøller nedover". Riad har lyst hår (fra den franske moren) og blir mistenkt for å være jøde blant jevnaldrende (det verste man kan bli anklaget for?). Tegneren viser hvordan kulturforskjeller, særlig mellom Vesten og araberverdenen, kommer til uttrykk. Jeg kommer til å vente spent på neste bind i serien.  


Craig Thompson på tur i "Carnet de Voyage"



Carnet de Voyage er en reisedagbok fra skaperen av bestselgeren Tepper (Blankets), Craig Thompson. På Vinterles-bokpraten vi hadde nå i januar snakket jeg varmt om nettopp Tepper, og leste meg litt opp på forfatteren. Fant denne andre. Likte den! Den er ærlig. Personlig. Fantasifull, men realistisk vinkla. Thompson reiser rundt i Midtøsten og Nord-Afrika for å få inspirasjon til sitt neste prosjekt (Habibi), og gjør seg mange tanker om det han ser og hører, og menneskene han møter. Og får en forferdelig senebetennelse av både tegning og lange  signeringsrunder. Men han MÅ bare tegne...

Jeg leste også Minor Miracles og En kontrakt med Gud av Will Eisner.

Baronet Books, 1978
Eisner var en amerikansk tegneserielegende, best kjent for Spirit-serien. I disse to bøkene, som ble utgitt etter Spirit, forteller tegneren om sitt eget barndoms New York, nærmere bestemt et jødisk kvarter i bydelen Bronx. Det må vel kalles skitten realisme; få av karakterene er egentlig likandes, de fleste er tegnet på en karikert måte.

Eisner ser ut til å være ekstra opptatt av de mørke sidene ved menneskeligheten, de som gjerne kommer fram når en er ekstra fattig eller raskt rik. På samme tid: historiefortellingen, de gode historiene, er levende. Om den rettferdige mannen som inngår en kontrakt med Gud og river den i stykker når datteren dør; om en lyshåret gutt som dukker opp i gaten uten noe forståelig språk og kjent fortid; om krøplingen og den stumme jenta som gifter seg; om de som leter etter en passende match på et feriested og får seg noen vonde overraskelser. Og i nettopp denne siste fortellinga dukker en ung "William" opp, altså tegneren selv.      
   
"The Sculptor"
The Sculptor av Scott McCloud fikk jeg tårer i øynene av. Ei tjukk bok, men den kunne gjerne vært mye tjukkere. Tross alt, den handler om et ungt liv som burde vært mye lengre. Hvis bare ikke den unge skulptøren hadde inngått en pakt med Døden for å øke skaperevnene sine... Underveis i paktperioden forelsker den unge mannen seg, og plutselig er det noe annet enn kunst som (også) er viktig. Kan han fortelle kjæresten om det han har gjort? Les denne!
McCloud er først og fremst kjent for faktabøkene sine om tegneseriemediet, skrevet nettopp i tegneserieformat. Understanding Comics er nylig utgitt på norsk (Hva er tegneserier).


Best i 2017?
Her vil jeg nevne Tiffany Aching-serien (beste barnebøker/ fantasy), The Sculptor (tegneserie) og En bror for mye (barnebok).

Så langt i februar
Februar har så langt bydd på flere fine leseopplevelser i ulike sjangre.
Nå om dagen er det først og fremst én halvlitterær ting jeg tenker på, og det er den nært forestående turen til London og Harry Potter-studioet i Leavesden med søster. Bare ei uke til nå! Tenk på det, i juni vil det faktisk være tjue år siden den første Harry Potter-boka kom på engelsk.
(Ellers er det (i september) faktisk hele 80 år siden ei kjent fantasybok, The Hobbit ble utgitt. Det kan også være noe å feire etter hvert.)
Jeg fortsetter litt med Terry Pratchett. Jeg ble veldig nysgjerrig på historien om den eneste kvinnelige trollmannen, Esk, som ble omtalt i Tiffany Aching-serien, så jeg har lest Trollmannens stav. Her møter en også Besta Værvoks for første gang.

God lesemåned!


Ingen kommentarer: