søndag 26. november 2017

Lesehesten oppsummerer: oktober

Hva skjedde denne måneden?

På TV var det innsamling til Redd barna og finale i Stjernekamp, og på nett var det kronerulling for oljesøksmålet. Den første snøen falt i Ål - og forsvant - og kom på ny.
Ellers feiret jeg bursdagen min som vanlig i oktober, men denne gangen med et rundt tall. Det førte til litt ekstra ettertanke - og ekstra festligheter.

Jeg blogget om...

diverse parallelle leseprosjekter. Litt uvanlig for min del, faktisk!

Jeg leste ...

15 bøker. Mange ganske mørke fortellinger og alvorlig tematikk! Mønster: norske forfattere på voksenbøkene og utenlandske på barne- og ungdomsbøkene.
Tegneseriebøkene blogget jeg nylig om. Her er noen ord om resten.

Barnebøker


Samlaget, 2017
Apetryne av Atle Hansen er, som alle Hansens bøker, ganske lettlest. Det gjelder språket, og det har også med lite bildebruk å gjøre. Det skal være konkret, uten bildebruk. Jeg hørte et intervju med forfatteren i podcasten Svingens barnebokverden (episode 19); her sier han at han konsentrerer seg om å fortelle historier med så få ord som mulig.
Hansen begynte å skrive barnebøker på en tid da det manglet spenningsbøker på nynorsk for mellomtrinn. (Det gjelder fremdeles i stor grad...)

Jeg liker stort sett Hansens bøker, både i seg selv og fordi de fyller et behov i barnelitteraturen (nynorsk spenning/lett).
Når det er sagt: jeg som storleser må alltid inn i et annet tempo når jeg leser disse bøkene, jeg må legge til ting for å få dekket behovet mitt for oppbygning og framdrift.

I Apetryne foregår handlingen i løpet av et par sommeruker, og hovedpersonen opplever mobbing og utestenging i en guttegjeng. Hvordan kan han ta igjen? Med hevn eller med noe annet? Og hva vil gjøre best inntrykk på jenta han er forelska i?

Vigmostad & Bjørke, 2017
"Pepperkake!" sa han til søsteren. "Jeg lukter pepperkake!"
"Du lukter ingenting."
"Snus i luften!" sa Hans. 
Hun snuste. Nybakte pepperkaker - nå kunne Grete også lukte det. Hun fikk vann i munnen, og vondt i magen, som om den nettopp hadde husket at den var der.
De fulgte lukten: honningkake, og ingefær og krydder, noe vidunderlig søtt som snek og snodde seg rundt dem. Snart løp de sultne barna i en retning de aldri hadde gått, på jakt etter luktens kilde... 
  
Hans og Grete av Neil Gaiman er det klassiske eventyret, bare fortalt på en levende, poetisk måte, magisk som ellers hos Gaiman, med en skikkelig innledning om den sultne familien og beskrivelsen av hvordan den kjennes... og med trolske, svarthvite tegninger spredt utover i den tynne boka.


Ungdomsbøker



OUP Oxford, 2015
Jekyll's Mirror av William Hussey er ei spenningsfortelling som - hvis en skal sette den i sjangerbås - stikker en tå borti grøss og et par i action. Forfatteren tar en gjeng med strevende ungdommer og plasserer dem i et dataspilleksperiment med onde, overnaturlige elementer. Tenåringene blir oppfordret til å mobbe andre unger på nett - oppdiktede unger, får de vite - og etter hvert som de kommer lengre og lengre inn i "Project Hyde", begynner spillerne å endre både oppførsel og utseende. Helt til hovedpersonen aner uråd og advarer resten. Det blir farlig å stå imot...


Aschehoug, 2011
Heksenes hevn og Vokterens forbannelse av Joseph Delaney er de to første bøkene i serien Den siste lærling (på engelsk: Spooks). Jeg vet at jeg prøvde å begynne på førsteboka tidligere, men ville nå gi serien en ny sjanse. 

Dette er klassisk spøkelses-fantasy, med en ung gutt som arver evnene til å se ting andre ikke ser - og bekjempe onde krefter. Han har en læremester, den gamle vokteren, men litt for tidlig må Thomas Ward klare seg selv... og han lærer hvorfor vokteren ikke bare er så viktig, men også blir fryktet og ensom i områdene han arbeider i. Verdenen minner meg litt om hekseserien til Terry Pratchett, selv om heksene der er (gode) hovedpersoner; hos Delaney er de stort sett farlige på den onde måten.
Til nå har det kommet hele tolv bøker i serien på norsk. Jeg ville helt sikkert likt å fortsette, men... så mange bøker, så lite tid. 


Roman


Juritzen, 2012
Stemmen er den første boka jeg har lest av Jørgen Jæger. Og den gav mersmak! Jeg er den typen krimleser som er avhengig av sympatiske etterforskere jeg får lyst til å følge videre. Og det har vi her. Jeg får lyst til å lese bøkene før og etter denne utgivelsen. Lensmannsbetjent Cecilie Hopen er ei utrolig tøff dame; i denne boka blir hun kidnappa etter ei halsbrekkende biljakt, vitne til mord, hardt skadd og senere forfulgt. Hun starter i et tettsted på Vestlandet og havner etter hvert i Drammen.

Underveis i boka møter vi også en anonym person som er blant de politiet vil finne; han har fingerferdighet og tålmodighet nok til å gjennomføre aksjoner de aldri kunne tenkt seg. Dette typiske grepet med parallelle handlinger skaper ekstra spenning.  Jørgen Jæger er så langt jeg kan bedømme en dyktig krimforteller.


Fakta
Dinamo forlag, 2017
 
Folkets klimadugnad: med råd og tips til deg som vil bidra er først og fremst ei inspirasjonsbok om både den politiske og den daglige kampen for miljøet, for naturen. Innspill fra folk flest i Norge og menneskene som vi har satt til å styre landet, samt fra de som forsker på klimaet og de som lager arbeidsplasser. Mottoet er: problemer som er skapt av mennesker, kan løses av mennesker.

Og i tråd med den tanken inneholder boka ikke bare prat, men konkrete råd til hva du og jeg kan gjøre. 

Alt i alt

En bra lesemåned, variert i sjanger og form. Jeg vil spesielt huske Roy Jacobsens romaner, Månekrøniken-serien og de illustrerte bøkene Jaybird og Hans og Grete.

Hva skjer nå i november? 

Måneden er, som dere vet, på hell. Det har skjedd mye på biblioteket der jeg jobber. Jeg koste meg på den årlige Bokmessa i Hallingdal sist helg, hvor blant andre Monica Isakstuen fortalte om forfatterskapet sitt, og jeg fikk med meg en poesikonsert med Oddveig Klyves diktsamling.
Vi har fått ei ny bunke kulturfondbøker for barn og unge, og her er det flere godbiter å sette seg inn i.

Ellers skal vi forberede et nytt vinterleseprosjekt for voksne med bokprater i januar; temaet for bøkene er reiser. Jeg har bestemt meg for å snakke om biografien/ reisedokumentaren Hold fast! av Samuel Massie. Den gjorde inntrykk!

Og så har bokprogrammet Brenners bokhylle begynt på NRK. Har du sett på det?

Snø her i Hallingdal! Uansett hvordan bakken ser ut hos deg, bør du passe på å ha rett skotøy.


Ingen kommentarer: